Sammallahti, Liisa & Lehto, Marja-Liisa: Suomalainen sänky
Sammallahti, Liisa & Lehto, Marja-Liisa: Suomalainen sänky

Sammallahti, Liisa & Lehto, Marja-Liisa: Suomalainen sänky

SKS
Tuotetta rajoitettu erä.
10,00 €

SKS, 2006. Sidottu, kuvakansi. 227 sivua. K4

Saatavuus 1 kpl

Kansanomaisten vuodekalusteiden historiaa. 

Sammuta valot kruunuista, ota morsian syliisi lauloi hääväki tuoreelle avioparille keskiajalla, jolloin tärkein pohjoismaisen sukuyhteiskunnan sinetti avioliitolle oli sänkyynjohdatus, yksi häämenojen juhlallisimmista hetkistä. Sänky oli kauniisti koristeltu. Hääjuhlan jälkeen aviovuoteeseen liittyi paljon velvotteita. 

Millaisia sitten olivat entisaikojen makuulaitteet? Millainen oli niiden historia? Mitä syntymiseen, kuolemiseen ja päivän töiden jälkeen ansaittuun lepäämiseen sopivat sijat kertovat suomalaisen huonekalun kehittymisestä niukasta välttämättömyydestä sisustustaiteeksi?

Teoksessa selvitetään suomalaisen sängyn historiaa nykypäiviin saakka. Apuna on käytetty museoiden runsaita esinekokoelmia, joista ei ole koskaan koottu sänkyä koskevaa, näin näyttävää yhtenäistä esitystä. Teos kattaa koko maan, mutta päähuomio keskittyy Satakuntaan, jonka kansankulttuuri rikkautensa ja kerroksellisuutensa vuoksi on antoisinta.

Tieteellistä osuutta elävöitetään kansanelämään ja sänkyyn liittyvillä syventävillä tunnelmatuokioilla ja tietoiskuilla ja koko kirja on erittäin runsaasti, osin nelivärikuvin kuvitettu. Suomalainen sänky tarjoaa perustietoa sekä museoväelle että vanhojen esineiden harrastajille, entisöijille ja välittäjille.