Keskinen, Tuomas: Yrjö Sprengtportenin elämä 1740-1819 - Haavekuvani
Keskinen, Tuomas: Yrjö Sprengtportenin elämä 1740-1819 - Haavekuvani

Keskinen, Tuomas: Yrjö Sprengtportenin elämä 1740-1819 - Haavekuvani

Otava
Tuotetta rajoitettu erä.
7,00 €

Otava, 1983. 1. painos. 313 sivua. K3. Sidottu, kansipaperein.

Saatavuus 1 kpl

Tämä teos on Yrjö Maunu Sprengtportenin (1740-1819) oma tilitys pitkästä elämästään; vihan, intohimojen, rakkauden ja suurten saavutusten täyttämästä elämäntyöstä.

Yrjö Sprengtportenin mukana pääsemme seuraamaan aitiopaikalta Suomen aseman täydellisesti mullistaneita tapahtumia. Enemmän kuin kukaan muu suomalainen niihin vaikutti juuri kenraali Yrjö Sprengtporten, vaikka tuon kiihkeän miehen osuutta onkin vähätelty Suomen historiankirjoituksessa. Kirja ei pese Yrjö Sprengtportenia puhtaaksi mustista hetkistään, mutta se suo hänelle oikeutta ja antaa myös puolustukselle puheenvuoron.

Yrjö Sprengtportenin mukana saamme kurkistaa kuningas Kustaa III:n ajatuksiin. Hänen seurassaan joudumme Pariisiin vuonna 1780 ja tapaamme Benjamin Franklinin. Samalla pääsemme kiinni Suomen itsenäisyyden alkujuureen. Näemme miten Katariina Suuri ottaa Sprengtportenin avosylin vastaan Pietarissa. Saamme lukea jo 1786 kirjoitetun valtiosäännön Suomen tasavallalle. Kenraali Sprengtporten vie meidät Venäjän armeijan mukana Porrassalmen taisteluun 1789. Voimme lukea miten kuningas tuomitsee hänet kuolemaan. Mutta pääsemme myös Pariisiin neuvottelemaan Napoleonin kanssa, eikä siinä keskustelussa unohdu Suomen asema, itsenäisyys: Sprengtportenin ajatusten mukaisesti Napoleon tarjoaa Suomea Aleksanteri I:lle Tilsitissä. Ja Venäjä valloittaa Suomen, mutta Sprengtporten taistelee Pietarissa meille erikoisaseman ja hänet nimitetään kenraalikuvernööriksi.

Tämä teos tuo julki uutta tietoa ja uusia tulkintoja siitä, miten Suomi löysi asemansa. Paasikiven-Kekkosen linjan juuret ulottuvat syvälle 1700-luvun puolelle.