Enckell, Johanna: Antonin Artaudin jäljet ranskalaisessa teatterissa : essee
Enckell, Johanna: Antonin Artaudin jäljet ranskalaisessa teatterissa : essee

Enckell, Johanna: Antonin Artaudin jäljet ranskalaisessa teatterissa : essee

Like
Tuotetta rajoitettu erä.
7,00 €

Like, 2003. 199 sivua. Nidottu, kuvakansi. K3. Käsikirjoituksesta suomentanut Tuuja Jänicke.

Saatavuus 1 kpl

Näyttelijä, ohjaaja, esseisti ja runoilija Antonin Artaud (1896–1948) oli 1900-luvun merkittävimpiä teatterintekijöitä ja sen uudistajia. Hänen ”julmuuden teatteriksi” kutsutun teatterikäsityksensä pohjana on mielen syvyyksien tutkiminen. Artaudin aktiivinen toiminta ohjaajana ja näyttelijänä ei tuonut hänelle suurta menestystä – päinvastoin tappioita ja murskattuja toiveita. Hänen oma elämänsä on paras esimerkki julmuuden teatterista, jonka puolesta hän puhui. Mutta Artaudin näkemykset, ajatukset ja oivallukset raivasivat tilaa teatterin ennennäkemättömälle uudistumiselle. Artaud on vaikuttanut kokonaisiin teatterintekijäsukupolviin niin Ranskassa kuin muuallakin Euroopassa.

Teoksessa esitellään teatterin tekijöiden parhaimmistoa, jotka ovat saaneet vaikutteita Artaudilta ja liikkuvat hänen jalanjäljissään. Mukana ovat mm. Peter Brook, Jean Genet, Jean Vilar, Patrice Chéreau, Jean-Louis Barrault, Hélène Cixous, Roger Blin, Bernard-Marie Koltès, Antoine Vitez sekä merkittävä taustavaikuttaja Jean-Paul Sartre.

Kirjassa on runsas mustavalkoinen valokuva- ja piirroskuvitus, ranskankielinen tiivistelmä, laaja ranskalaisen teatterin bibliografia ja hakemisto.