Azuela, Mariano: Tulta alhaalta
Azuela, Mariano: Tulta alhaalta

Azuela, Mariano: Tulta alhaalta

Otava
Tuotetta rajoitettu erä.
6,00 €

Otava, 1. painos, 1985. 137 sivua. Sidottu, kansipaperein. K3

Saatavuus 1 kpl

Romaani vallasta ja vääryydestä, idealismista ja rappiosta, ihmiskohtaloista jotka eivät hevin unohdu. Tulta alhaalta on kuuluisin Meksikon vallankumouksesta kirjoitettu romaani, samalla se on järkyttävän yleispätevä kuvaus tapahtumainkulusta, joka on mahdollinen missä tahansa.

Eletään vuotta 1910: Meksikon kansa on noussut sortajiaan vastaan. Demetrio Macías on lukutaidoton talonpoika, joka saavuttaa mainetta urhoollisena ja peräänantamattomana taistelijana ja kerää ympärilleen kuolemaa halveksivan ja taistelutahtoisen miesjoukon. Luis Cervantes on lehtimies ja lääketieteen opiskelija, joka tulee mukaan ideologisista syistä, vaalea Margarito on tarjoilija, Venancio parturi, useimmat miehistä ovat maaseudun köyhintä, kaltoin kohdeltua väkeä. Matkan varrella joukkoon liittyy myös naisia: monia kokenut Helmikana ja viaton maalaistyttö Camila.

Tulta alhaalta valottaa syvältä Meksikon vallankumouksen syntyä ja kulkua. Se näyttää komean alun, voittojen myötä syntyvät rappion, ahneuden, julmuuden ja hajaannuksen. Samalla se on vaikuttava kuvaus yksityisistä ihmisistä ja heidän kohtaloistaan.

Ja taustana kaikelle, osana kaikkea elää Meksikon alkuvoimaisen kaunis luonto, villit vuoret, kirkasvetiset purot ja joet, maalaukselliset kylät, paahteiset tasangot, ääretön taivas.