Ballard J. G.: Auringon valtakunta
Ballard J. G.: Auringon valtakunta

Ballard J. G.: Auringon valtakunta

Otava
Tuotetta rajoitettu erä.
4,00 €

Otava, 1985. 2. painos. Sidottu, kansipaperein. 336 sivua. K3, kansipaperien yläreunassa noin sentin repeämä. Suomentanut Jussi Nousiainen. ISBN 9511085182.

Saatavuus 1 kpl

Jim on Shanghain kansainvälisellä alueella toimivan englantilaisen liikemiehen 11-vuotias poika. Hänkin aistii sykkivän kaupungin uhkaavan ilmapiirin, ja aamulla 8. joulukuuta 1941 pelot käyvät toteen. Sota alkaa. Jangtsella japanilaiset tykkiveneet avaavat tulen, ja merijalkaväki ja panssarit vyöryvät pitkin Bundia.

Sekasorrossa Jim joutuu eroon vanhemmistaan, ja monian vaiheiden jälkeen hän joutuu japanilaisten käsiin ja Lunghuan leiriin. Siitä tulee hänen kotinsa sodan loppuvuosiksi. Leirin olosuhteet, äärimmäinen nälkä, sairaudet, välivalta ja kuolema on kuvattu suoriutumaan oppivan pojan silmin, asiallisen tarkasti, jopa 'normaalina', mutta väliin tämä rekisteröivä kerronta puhkeaa lämpöön ja jopa lyyriseen kauneuteen.

Auringon valtakunta on modernin kirjallisuuden omintakeisimpia, vaikuttavimpia, moraalisimpia teoksia sodasta. Se on tutkimus lapsuudesta, silminnäkijän lausunto, hämmästyttävä seikkailu.