Humphreys, Joe: Rumaa peliä - mikä urheilussa mättää?
Humphreys, Joe: Rumaa peliä - mikä urheilussa mättää?

Humphreys, Joe: Rumaa peliä - mikä urheilussa mättää?

Like
Tuotetta rajoitettu erä.
4,00 €

Like, 2009. Nidottu, kuvakansin. 254 sivua. K3. Suomentanut Petri Stenman. ISBN 978-952-01-0258-6

Saatavuus 1 kpl

Rumaa peliä kyseenalaistaa urheilun myyttejä, instituutioita ja julkisivun takaista toimintaa.

Kiinalaismies ryntää palavasta talostaan kesken jalkapallo-ottelun televisio sylissään ja jättää vaimon ja lapset liekkeihin. Ranskalainen tennisvalmentaja huumaa lapsensa vastustajat, joista yksi kuolee. Englantilainen jalkapallofani raivostuu maansa karsiutumisesta MM-kisoista ja tappaa venäläisen vastaantulijan, koska tämä "kuulosti saksalaiselta". Puoli Irlantia suree itsensä hengiltä juonutta entistä jalkapallotähteä.

Miksi urheilu saa ihmiset käyttäytymään usein niin järjettömällä tavalla? Irlantilainen urheilutoimittaja ja jalkapallofani Joe Humphreys käy tämän ongelman kimppuun kaikella sisäpiiriläisen ja tosiuskovaisen tiedollaan. Hän kyseenalaistaa sen yleisesti hyväksytyn totuuden, että urheilulla on myönteinen vaikutus urheilijoihin, katsojiin ja maailmaan. Yksin jalkapallolla on enemmän kannattajia kuin kristinuskolla tai islamilla - mutta tekeekö se siitä uskonnon vai kenties vaarallisen kultin?

Lukuisiin kirjallisiin lähteisiin ja tapaustutkimuksiin perustuen Rumaa peliä osoittaa, että vakavasti otettuna urheilu on haitaksi niin kehon kuin mielenkin terveydelle. Ja kaiken kukkuraksi se on seksismin, rasismin, homokammon ja eläinrääkkäyksen viimeinen linnake. Tutkimusmatkansa päätteeksi Humphreys oivaltaa, että urheilun saarnamiehet ovat syöttäneet hänelle pajunköyttä.

Suomalaisista ilmiöistä kirjan sivuille olisivat kelvanneet ainakin Matti Nykänen ja muutamat maastohiihtäjät.