Stepanova, Eila: Seesjärveläisten itkijöiden rekisterit
Stepanova, Eila: Seesjärveläisten itkijöiden rekisterit

Stepanova, Eila: Seesjärveläisten itkijöiden rekisterit

Tuotetta rajoitettu erä.
10,00 €

Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura, 2014. 324 sivua. ISBN: 978-951-9451-06-0 nidottu, kuvakansi. K3.

Saatavuus 1 kpl

Stepanova, Eila: Seesjärveläisten itkijöiden rekisterit : tutkimus äänellä itkemisen käytänteistä, teemoista ja käsitteistä.

Kultaneito, ISSN 1239-3843; 14.

Tunnepatoumien purkaminen, sureminen ja eron tuskan käsitteleminen, yhteisöstään huolehtiminen ja kuolleiden kanssa puhuminen  nämä asiat jokainen karjalainen nainen osasi hoitaa itkuvirsillään sekä itsensä että muiden puolesta.
Karjalainen itkuvirsi, äänellä itku, on laulettua improvisoitua runoutta, jonka kieli ja ilmaisu poikkeavat sekä tavanomaisesta puhekielestä että muista perinteisistä lauluista.
Seesjärveläisten itkijöiden rekisterit -tutkimuksessa kysytään, miten itkijänaiset osasivat tuottaa monimerkityksellistä ja emotionaalisesti vahvaa runoutta ja esittää sitä yhteisön hyväksymällä tavalla.
Tutkimuksessa käsitellään itkujen rekisteriä eli niille ominaista ilmaisumuotoa analysoimalla yksityiskohtaisesti itkujen kieltä, tematiikkaa ja itkurunouden myyttisiä aineksia. Ennen kaikkea tutkimuksessa pohditaan sitä, miten kukin itkijä käyttää itkurekisteriä itse esityksessä.
Tutkimuksen aineistona on 58 seesjärveläisen itkijän 446 itkua, jotka on talletettu arkistoon vuosina 18712007. Päähenkilönä esiintyy Praskovja Saveljeva (19132002), luku- ja kirjoitustaidoton äänellä itkemisen mestari Mändyselän kylästä.

                           

      

                                     

            Väitöskirja
        

                                    

                              Henkilö     Stepanova, Eila  ,