Kallio, Kati: Laulamisen tapoja
Kallio, Kati: Laulamisen tapoja

Kallio, Kati: Laulamisen tapoja

Tuotetta rajoitettu erä.
20,00 €

[Helsingin yliopisto] 2013. 488 sivua : kuvitettu, nuotteja, taulukkoja. ISBN: 978-952-10-9565-8 nidottu, kuvakansi. K3.

Saatavuus 1 kpl

Kallio, Kati: Laulamisen tapoja : esitysareena, rekisteri ja paikallinen laji länsi-inkeriläisessä kalevalamittaisessa runossa.

Ways of singing : performance arena, register and local genre in West-Ingrian oral poetry.

Länsi-Inkeristä on tallennettu yksi laajimmista ja monipuolisimmista kansanrunojen esittämistavoista kertovista aineistoista. Inkerin runokulttuureja ei ole kuitenkaan aiemmin lähestytty laulamisen tapoihin, esitystilanteisiin ja musiikillisiin piirteisiin paikallistasoilla paneutuen. Alueelta vuonna 1906 äänitettyä varhaista fonogrammiaineistoa ei ole liioin hyödynnetty. Kati Kallio avaa väitöskirjatutkimuksessaan uudella tavalla myös sitä, miten laulaminen rakentui tallennustilanteissa. Yllättävältä voi tuntua, että kaiken laulullisen moninaisuuden ja variaation keskellä tärkeimmät rituaaliset laulut esitettiin hyvin yksinkertaisin ja pysyvin rakentein. Yksinkertaisuus ei tarkoittanut monotonisuutta tai tylsyyttä, vaan rituaalista, merkittävää, pysyvää ja painokasta.