Pearl, Judea & Mackenzie, Dana: Miksi : syyn ja seurauksen uusi tiede
Pearl, Judea & Mackenzie, Dana: Miksi : syyn ja seurauksen uusi tiede

Pearl, Judea & Mackenzie, Dana: Miksi : syyn ja seurauksen uusi tiede

Tuotetta rajoitettu erä.
35,00 €
Saatavuus 1 kpl

Terra Cognita, 2018. 409 sivua : kuvitettu. ISBN: 9789525697933, nidottu, kuvakansi. Suom. Kimmo Pietiläinen. K4.

Korrelaatio ei ole kausaatio." Tiedemiehet ovat hokeneet tätä mantraa yli vuosisadan ja se johti käytännössä kieltoon puhua kausaatiosta. Nyt kielto on kumottu.
Tekoälytutkija Judea Pearlin johtama kausaatiomullistus on selvittänyt pitkään kestäneen hämmennyksen tiedon luonteesta ja vakiinnuttanut kausaalisuuden tieteellisen tutkimuksen keskipisteeseen.
Tässä kirjassa Pearl kertoo, miksi tekojemme seurausten kuvitteluna ilmenevä kausaalinen ajattelu on ihmisenä olemisen suurimpia lahjoja. Sen ansiosta osaamme vastata kysymyksiin, jotka olivat tiedemiesten ulottumattomissa sukupolvien ajan.
Paransiko lääke sairauden? Sortaako työnantaja joitakin työhön hakijoita? Onko ilmaston lämpeneminen lämpöaallon syy?
Kausaalisuuden tutkimuksen syvällisimmät seuraukset ovat kuitenkin tekoälyn alalla. Nykyään koneoppiminen luottaa korrelaatioon, ei kausaatioon. Kausaalinen ajattelu muuttaa tietokoneet todellisiksi tiedemiehiksi. Ja koska kausaalinen ajattelu paljastaa syyllisyyden, tietokoneista ehkä tulee moraalisia toimijoita.

Judea Pearl on tietojenkäsittelytieteen professori University of California, Los Angelesissa. Hän sai Turing-palkinnon tässä kirjassa kuvatusta työstä vuonna 2011.