Echols, Alice: Uhoa ja unelmia : 60-luvun jälkijäristyksiä
Like, 2003. 360 sivua. Nidottu, kuvakansi. K3. Suomennos: Liisa Laaksonen ; [lukujen 13-15 suomennos: Petri Stenman].
Alice Echols on amerikkalainen populaarikulttuurin ja -musiikin tutkija. Suomessakin hänet tunnetaan hienosta Janis Joplin -elämäkerrasta, josta on juuri ilmestynyt pokkaripainos.
Groove, baby! Alaotsikkonsa mukaisesti Alice Echolsin aiheena ovat kulttuuriset ilmiöt, jotka liittyvät tai liitetään yleensä juuri 60-lukuun. Naisten vapautusliike, seksuaalisen tasa-arvon vaatimukset ja länsimaisen valtavirran elämänarvojen kritisointi eri muodoissa ovat toki – kuten Echolskin usein toteaa – 1960-lukua huomattavasti vanhempia ilmiöitä.
Kuitenkin juuri tuolla vuosikymmenellä, etenkin Yhdysvalloissa, tapahtui niin paljon, että ajanjaksosta kirjoitetaan yhä paljon ja ajallinen etäisyys tuntuu tuovan sopivasti hohtoa kaikkeen siihen liittyvään. Mutta mitä kaikkea tapahtui ja kenen ehdoilla asioista on kerrottu?
Echolsin kirja on raikasta luettavaa rockista, 60-luvusta ja tasa-arvokysymyksistä kiinnostuneille. Muita olennaisia teemoja ovat gay-liikkeen joukkotulo ulos kaapista ja afroamerikkalaisten nousu kulttuurin ylimmille portaille – blaxploitationiin asti.
Echolsin kirjoitukset ovat painavia, mutta eivät lainkaan raskaita.